Ebedi Takvim






Balçova

5 Ocak 2012 Perşembe


lçemizin tarihi İzmir’in tarihi ile iç içe olup, tahminen 3000 yıllık bir geçmişe sahiptir. İlçenin ilk sakinleri bugünkü Narlıdere’nin deniz kenarında oturmakta idiler. O dönem denizlerden gelen korsan istilasından kurtulmak için bugünkü Balçova’nın kurulduğu eski Balçova köyüne göç ederek yerleşmişlerdir.
O dönemde Ayesefit olarak kullanılan köyün adı, köy arazisinin büyük bir kısmının balçık olması nedeniyle Balçık Havi olarak değişmiş ve daha sonra ise bugünkü ismi olan Balçova adını almıştır.Çeşitli medeniyetlerin yer aldığı Balçova’da bugün Romalılardan kalma Agememnon Kaplıcaları ve Yunanlılardan kalma bir su kuyusu ve mahzeni bulunmaktadır.

Nüfus


ADNKS çalışmaları sonucu ilçemiz nüfusu 31/12/2011 tarihi itibarıyla 77.941'dir. (37.306 Erkek ve 40.635 Kadın)

Coğrafi Bilgiler


Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yer alan İlçemiz Konak, Karabağlar ve Narlıdere İlçeleri ile komşudur. Yüz ölçümü 29.000 dekardır.(Yaklaşık 29 Km2)

İlçede hüküm süren Akdeniz iklim şartlarına ve toprak özelliklerine bağlı olarak farklı bitki toplulukları yer almaktadır.

İklim şartlarına göre oluşan ve doğal ortamda denge halinde olan bitki toplulukları asıl Akdeniz bitki topluluklarından oluşmaktadır. (Klimakse bitki toplulukları).

Yine Balçova ve çevresindeki toprak oluşumunda coğrafi- Jeomorfoloji ana materyal özellikler ve zamana bağlı olarak fiziksel ve kimyasal özellikler, çok değişik olan farklı toprak gruplarını meydana getirmiştir. Bunlar, Zonal ve Azonal toprak gruplarından oluşmaktadır. Zonal topraklar “Kırmızı Akdeniz Toprakları” Akdeniz iklim şartlarının etkisi ile oluşmuş bu toprağa Teleferik Dağının eteklerinde rastlanmaktadır. Bu toprak verimlilik yönünden orta ve kireç yönünden oldukça fakirdir. Azanol topraklar (Alüvyal topraklar) bu toprak çeşidi Balçova yerleşim merkezi ile kıyı arasında dar bir şerit halinde uzanan ovada yaygındır. Kumlu, milli ve killi bünyededir. Ayrıca ova yüzeyi ile güneyde yükselen dağlık kesim arasındaki eteklerde Kolüvyal topraklar gelişmiştir.

Çatalkaya’nın kuzey yamaçlarında maki, Teke Dağının yamaçlarında ise çoğunlukla kısa boylu çalılardan oluşan garig türleri stabil duruma geçmiştir. Çevrede orman yok denecek kadar azdır.

Yamaçlardan inen düzensiz rejimli 5 adet dereden Yahya Deresi ve Sarıpınar Deresi Hacı Ahmet Deresiyle birleşerek, Molla Kuyu Deresi ve Ilıca Dereleri İnciraltında denize ulaşırlar. Ilıca Deresinin Çıtak Mevkiinde kurulmuş olan Cengiz Saran Barajı ve gölü, İçme-Kullanma ve Tarımsal sulama bakımından büyük önem taşır.

İlçenin 6 Kilometreyi aşan sahil şeridi vardır ve bu sahilde balıkçılık yapılmaktadır.

Sosyal Durum

İlçemiz tamamen konut ağırlıklı ve planlı bir yerleşim yeridir. Çoğunlukla emeklilerin tercih ettiği İlçemizde çok katlı binaların yanında tek katlı ve bahçeli villalar da bulunmaktadır.

İlçe ve İzmir halkının yararlanabileceği Sosyal Tesislerin başında Termal Tesisleri, piknik ve gezi alanları olarak kullanılan Teleferik İşletmeleri ve İnciraltı Kent Ormanı gelmektedir. Mithatpaşa Caddesi üzerinde bulunan iş ve alışveriş merkezleri de ilçemizdeki sosyal ve ekonomik hayatı canlandırmaktadır.

İlçemizde , 33 adet içkili yerler (Rest-Müzikli),9 adet Birahane, 85 adet Kahvehane , 21 adet İnternet Cafe, 4 adet Eloktronik Oyun Yeri , 3 adet Sinema Kompleksi , 3 adet Aile Çaybehçesi , 19 adet içkili- içkisiz kafeterya , 2 adet Otel , 1 adet Lunapark , 2 adet Düğün Salonu , 5 adet Turizim Belgeli Tesis , 6 adet Çocuk Oyun Salonu, 9 adet Playstation Oyun Salunu olmak üzere 202 ruhsatlı yer bulunmaktadır.

Spor

İlçemizde Balçova Spor, Balçova Belediyesi Termal Spor, Balçova İdman Yurdu Spor ve Elit Spor olmak üzere 4 Amatör futbol takımı, 1 kız Basketbol Takımı ile 1 Kız Voleybol takımı faaliyet göstermektedir.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne ait bir spor salonu ile Belediyemize ait Spor Kompleksi (Futbol, Basketbol, Voleybol sahaları, Tenis Kortları, Cimnastik Salonu, Aerobik Salonu, Masa Tenisi) bulunmaktadır.

Altyapı

İlçemizde Elektrik ile ilgili hizmetler Gediz Edaş A.Ş. Narlıdere Bakım ve İşletme Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Gediz Edaş A.Ş. ve abonelere ait toplam 123 trafo bulunmaktadır.

Su ile ilgili hizmetler İZSU Narlıdere Şube Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.

Telekom hizmetleri Narlıdere Sahil Telekom Müdürlüğü ve Müdürlüğe bağlı Balçova Santral Amirliği tarafından yürütülmektedir.

Ulaşım

İlçenin ulaşım bağlantıları kara ve deniz yolu ile sağlanmaktadır. Balçova’nın ana ulaşım ekseni Mithatpaşa Caddesi ile onu dikine kesen Ata Caddesi boyunca olup, onları Sakarya, Vali Hüseyin Öğütcen, Sarmaşık ve Çağdaş Caddeleri tamamlamaktadır. Mithatpaşa Caddesi aynı zamanda İzmir-Çeşme ulaşımının yapıldığı yol olurken yaklaşık 500 metre kuzeyinden geçen İzmir-Çeşme otoyolu da aynı işlevi görmektedir. Deniz yolu ile ulaşım, Üçkuyular ile Bostanlı arasında çalışan arabalı Vapur ve Deniz otobüsleri ile gerçekleşmektedir.

İlçemizdeki mevcut Posta Müdürlüğü, İzmir Telefon Başmüdürlüğüne bağlı lokal bir müdürlüktür. PTT Müdürlüğünce posta, kargo, bankacılık, sigortacılık ve milli piyango iş ve işlemleri yapılmaktadır.

İlçemizdeki telefon aboneleri Narlıdere İlçesindeki Sahil Telekom Müdürlüğüne bağlıdır. Telekom Müdürlüğünün İlçemizdeki birimlerinde ise telefon ve diğer iletişim işleri hizmeti verilmektedir.

İlçemizde yayın yapan 2 adet Özel Radyo, (Radyo 35- Demokrat Radyo) ve Demokrat Haber bulunmaktadır.

İlçemizde toplu ulaşım İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğünün araçları ile yürütülmektedir.


 Tarihçe

Balçova’nın tarihteki yeri ilçede bulunan kaplıcaların tarihi ile aynı döneme rastlar. Bu tarih M.Ö.1200 yıllarına denk gelir. Dünyanın en önemli destanlarından biri olan İlyada ve Odesia’nın yazarı olan şair Homeros M.Ö. 8 yy. da İzmir’de yaşamıştır. Homeros’un İlyada Destanı’nın bir bölümünde bahsettiği Agamemnon ve Menelaos Troia “Truva” seferini yapan Akhai ordusunun başında bulunan iki komutandır.
Askerlerin burada şifa bulması ve de yaralarının iyileşmesi üzerine şifalı suyun çıktığı yerlere tesis olarak kapalı hücreler yapılıştır. Tüm Anadolu’nun olduğu gibi tarih boyunca birçok medeniyetin hâkimiyeti altına girmiştir.
Türklerin bölgeye gelmesi 1300’lü yıllarda hâkimiyet kurması ise 1400’lü yıllarda olmuştur. 1910 yılına ait İzmir Vilayeti Haritası’nda Balçova Köyü olarak adlandırılan bölgede ilk belediye 01.03.1963 yılında kurulmuştur.
İlçe 1980 yılında Narlıdere merkez olarak şube konumuna gelmiş, 03.06.1992 tarihinde ise tekrar belediye durumuna getirilmiştir. İlçenin tarihi İzmir’in tarihi ile iç içe olup, tahminen 3000 yıllık bir geçmişe sahiptir. İlçenin ilk sakinleri bugünkü Narlıdere’nin deniz kenarında oturmakta idiler. O dönem denizlerden gelen korsan istilasından kurtulmak için bugünkü Balçova’nın kurulduğu eski Balçova köyüne göç ederek yerleşmişlerdir.
O dönemde Ayesefit olarak kullanılan köyün adı, köy arazisinin büyük bir kısmının balçık olması nedeniyle Balçık Havi olarak değişmiş ve daha sonra ise bugünkü ismi olan Balçova adını almıştır.
Çeşitli medeniyetlerin yer aldığı Balçova’da bugün Romalılardan kalma Agememnon Kaplıcaları ve Yunanlılardan kalma bir su kuyusu ve mahzeni bulunmaktadır.

Balçova Belediyesi sanal turu için tıkla


 







Eski Balçova fotoğrafları







Agamemnon kaplıcaları

İnciraltı

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Görüntüleme Sayısı

Slayt (İZMİR RESİMLERİ)

İzmir haritası


taksi durakları

İZMİR TAKSİ DURAKLARI A B C Ç E
F G H I J
TELEFON NUMARALARIK L M N O
Aranan semtin ilk baş harfini işaretleÖ P R S Ş
BUL tıklatınT U Ü V Y
Z
İZMİR Alan kodu 232