Ebedi Takvim






Kemalpaşa

16 Ocak 2012 Pazartesi


Resim -Kemalpaşa
İzmir’in 29 km. doğusunda, İzmir-Ankara Kara yolunun 8 km. güneyinde yer almaktadır. Doğusunda Turgutlu, kuzeyinde Manisa, batısında Bornova ve İzmir merkez, güneyinde Torbalı ve Bayındır bulunmaktadır.
  Kemalpaşa İlçesi güney batısındaki en yüksek noktası 1510 metre olan Nif Dağları ile kuzeyinde kuzeyindeki Manisa Dağları arasında yer alan oldukça verimli ovada kuruludur.
  İlçenin en önemli akarsuyu Nif Çayıdır. Bu çay ilçe sınırlarına Ulucak’ın batısından girer ve Kemalpaşa Ovasından doğuya doğru akarak Manisa’da Gediz Irmağına dökülür.

Kemalpaşanın Eski adı Nif'dir. İzmir'in düşmandan kurtarıldığı günün arifesi 8 Eylül 1922 akşamı muzaffer orduların komutanı Mustafa Kemal Paşa'nın burada konaklamış olmasının şerefine ismi sonradan değiştirilmiştir. Günümüzde bu bina Askerlik Şubesi binası olarak hizmet vermekte olup, Atatürk'ün kaldığı oda müze olarak korunmaktadır. İlçenin yüz ölçümü 655 km2;dir. Armutlu, Bağ yurdu, Ören, Ulucak ve Yukarı Kızılca olmak üzere 5 beldesi ve 32 köyü bulunmaktadır.  İlçede 69 İlköğretim Okulu, 24 Orta Öğretim Kurumu bulunmakta; 13069 öğrencinin eğitim gördüğü bu okullarda 650 öğretmen görev yapmaktadır. İlçede,2Sağlık Ocağı,1Evi, 2 SSK Dispanseri hizmet vermektedir. İlçe ekonomisi ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Son yıllarda sanayi alanında büyük gelişmeler yaşanmaktadır. Kemalpaşa'nın doğal zenginliği olan Nif Dağı ile devamı niteliğindeki Spil Dağı Milli Parkı görülebilir. Kemalpaşa-Torbalı yolu üzerindeki; yöresel olarak Arap Kayası olarak adlandırılan, Hitit Karabel Anıtı bulunmaktadır. Kaya anıtı Gediz havzasına geçit veren küçük bir boğazın üzerinde yer alır. Hitit ve Sart krallıkları arsındaki sınırı betimlediği kabul edilmektedir.Anadolu'nun en batısında bulunan kaya anıtının, kaya yüzeyi bir hayli derine inilerek düzleştirilmiş 2.32m boyutunda bir erkek betimi olup (ölmüş bir kral/prens), yüksek kabartma olarak gösterilmiştir. Sağa doğru yönelmiş kralın başında, sivri konik külah, dizleri açıkta bırakan kısa giysi, sivri uçlu pabuçlarıyla tipik Hitit kıyafetini taşımaktadır. İleri uzanmış sol elinde uzun bir mızrak tutmakta, sağ omuza geçirilmiş yayı bulunmaktadır. Karabel anıtı, büyük Hitit krallığına bağlı varlıklı yerel bir kralın, Orta Anadolu Hitit sanat ve geleneklerine teknik ve biçim açısından uygun, bölgedeki egemenlik ve gücünün ifadesi bir kaya kabartmasıdır. Nif dağının devamı niteliğindeki Mamut dağı yamacında Yukarı kızılcaya 3 km uzaklıktaki,(yöresel olarak Akkaya olarak adlandırılan) büyük bir kaya blokunun Nif çayına bakan alt kısmında kayaya oyulmuş bir gözetleme noktası ve kayanın arka yüzünden girilebilen odacıklar bulunmaktadır. Kemalpaşa ilçesindeki diğer tarihi ve turistik değerler Ulucak Höyük, Nemrut Höyük, Yenmiş Höyük, Nymphaeion (Kız Kulesi), Nif Kalesi ve Emet Bey Camisidir. Turizm alanında da gelişmeler gösteren Kemalpaşa’da kurulan Alaş Kımız Üretme Çiftliği, Kazak Otağı, Orta Asya Türk Mutfağı ile ülkemizde bu alandaki ilk ve tek örnektir. Sanayinin gelişmesiyle Kemalpaşa göç alır hale gelmiştir. Özellikle Erzurum ve Artvin illerinden yoğun göç almaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Görüntüleme Sayısı

Slayt (İZMİR RESİMLERİ)

İzmir haritası


taksi durakları

İZMİR TAKSİ DURAKLARI A B C Ç E
F G H I J
TELEFON NUMARALARIK L M N O
Aranan semtin ilk baş harfini işaretleÖ P R S Ş
BUL tıklatınT U Ü V Y
Z
İZMİR Alan kodu 232