Ebedi Takvim






Kiraz

18 Ocak 2012 Çarşamba

Kiraz İlçesi, (nüfusu 8955) olup İzmir’in doğu ucunda 125 km. mesafede kurulmuştur. Küçük Menderes’in sağladığı olanaklar nedeniyle antik çağlardan bu yana kışlık barınak yeri olarak en eski yerleşim birimlerin biridir. Şemsiler ve Karaburç köylerinde kral mezarları bulunmaktadır. Tarih boyunca M.Ö. 8. Yüzyıl’da İon’lular Kleos, Bizanslılar Kilos, M.S. 1300 yıllarında Türkler Keleş adını vermişlerdir. Daha sonra cumhuriyet döneminde Kiraz adını almıştır. İlçedeki tarihi eserler arasında Aydınoğlu camii, Suludere camii ve hamamı, Hisar kalesi ve Yağlar kalesi önemlidir. Bağları ve meyve bahçeleriyle ün yapmış Kiraz, önemli bağcılık ve tarım merkezidir.
Kiraz
Suludere Selçuklu Hamam kalıntısı
Anadolu M.Ö. 1200 yıllarından itibaren Balkanlar’dan gelen ve yüzyıllarca sürecek olan göçlerin etkisi altına girmiştir. Bu dönemde önce Maionlar daha sonra M.Ö. 7. yüzyıl başlarında Lid’ler Gediz ve Küçük Menderes vadilerinde başkenti Salihli yakınlarındaki Sardes olan Lidya devletini kurdular. Bu büyük devlet M.Ö. 540 yılına değin Kızılırmak’a kadar uzanan bir coğrafyada egemen oldu.
MÖ. 540 yıllarında İran’dan gelen Perslerin Lidya devletine son vermesi ile bölge önce Pers egemenliğine, MÖ. 334 yılından itibaren Büyük İskender’in egemenliğine, MÖ. 188 yılında Bergama Krallığına ve III.Attalos’un MÖ.133 yılında ölümü ve vasiyetiyle Roma Krallığına geçmiştir. Hıristiyanlık döneminde önem kazanan kent, MS. V. Yüzyıldan sonra bir piskoposluk merkezi olmuştur. Oldukça elverişli bir iklime sahip olan Kiraz ve çevresi tarih öncesi çağlardan beri yoğun bir yerleşime sahne olmuştur.
cevizli köyü camii minaresi
Selçuklu mimarisine ait eserlerden de anlaşılacağı üzere Kiraz, Anadolu Selçukluları döneminde de önemli bir merkez olmuştur. Osmanlı döneminde “güzel yer” anlamına gelen “Keles” adı Cumhuriyet döneminde Kiraz’a değiştirilmiş, 1948 yılına kadar Ödemiş İlçesine bağlı bir nahiye iken bu tarihte ilçe olmuştur.
Hisarköy
Suludere Selçuklu Hamam kalıntısı
Hisarköy

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 

Görüntüleme Sayısı

Slayt (İZMİR RESİMLERİ)

İzmir haritası


taksi durakları

İZMİR TAKSİ DURAKLARI A B C Ç E
F G H I J
TELEFON NUMARALARIK L M N O
Aranan semtin ilk baş harfini işaretleÖ P R S Ş
BUL tıklatınT U Ü V Y
Z
İZMİR Alan kodu 232